7 Eylül 2007 Cuma

İŞTAH KESEN YİYECEKLER

Tok tutan ve iştah kapatıcı etkisi kanıtlanan özel besinleri yiyerek, rejim yapmadan zayıflayabilirsiniz

İştahı kesen yiyecekler

Diyet yapmanın en zor yanı, sevdiğiniz pek çok yiyecekten vazgeçmek zorunda kalıp, üstüne bir de iştahınızla baş etmek zorunda kalmanız. Özellikle iştah kapatıcı etkisi olduğu kanıtlanan özel besinleri rejim yapmadan zayıflamak için denemenizi öneriyoruz. Bu besinlerin vücut üzerindeki etkileri, içeriklerindeki bazı maddeler ve görevleri şöyle sıralanıyor:
Karbonhidratlar: Kepek, buğday gibi tahıl ürünlerinde, sebze ve meyvelerde bulunur. İçeriğindeki lifler, sindirim sistemini harekete geçirir. Özellikle kompleks karbonhidratlar insanı tok tutar.
Triptofan: Vücutta serotonin oluşmasında ve hücrelere taşınmasında önemli bir görev alır. Serotonin de iştah hissini azaltır. Özellikle muz, avokado, yulaf ve peynirde bulunur.
Krom: Vücuttaki insülin dengesini korur. Kan şekerinin düşmesi açlığa yol açar. Krom ihtiyacınızı karşılamak için fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler, brokoli ve tahıl ürünleri yiyebilirsiniz.
Albümin: Can sıkıntısını giderir ve iştahı kapatır. Bu protein, triptofan oluşturarak beyne taşır ve serotonin üretimini artırır. Bezelye, fıstık ve fasulyede bulunur.
Fruktoz: Meyvelerden elde edilen doğal şekerdir. Kan şekeri dengesini kesinlikle etkilemez. Ayrıca yemek sonrası tatlı ihtiyacı duymanızı engeller. Çilek ve bal, fruktozun ana kaynağıdır.
İyot: Tiroit hormonlarının yapımı için gereklidir. Açlık duygusunun gelişmesini engeller. Balık, iyotlu tuz ve soğan, iyot açısından oldukça zengindir.

Haftanın öğüdü
Tok tutan öneriler

Karnabaharı ve brokoliyi hafifçe haşlayıp yoğurtla tatlandırın. Bu karışım lif açısından zengin olduğundan, sizi uzun süre tok tutar.
Salatalığı iyice yıkayın ve kabuklarıyla birlikte ince dilimler halinde kesip üzerine bol bol dereotu serpin. Kalorisi yok denilecek kadar az olan bu sebze oldukça tok tutucudur.
250 gr mor eriği biraz tarçınla haşlayın. Bu meyve fruktoz açısından oldukça zengin olmakla birlikte tatlı ihtiyacınızı da karşılayacaktır.
200 gr ananası incecik doğrayın ve süzgeçten geçirin. İçine 100 gr kefir ve taze nane ekleyin. Ananasın içindeki enzimler, protein sindirimini hızlandırdığından oldukça doyurucudur.
Öğünler arasında acıktığınızda kuru erik yiyin. Kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller. Ancak fazla abartmayın. Bir kuru erikte 8 kalori var.
Bir demet maydanozu blendırdan geçirip sebze suyuyla karıştırın. Bir iki damla acı biber sosu ekleyin ve için. Bu içecek yağ yakımını kolaylaştırır.
Kırmızı elmayı ince dilimler halinde kesip 1 çay kaşığı kıyılmış ceviz ve yarım çay kaşığı yonca balıyla karıştırın. Bu karışım hem doyurucudur hem de bağırsakları çalıştırır.
Kahvaltıda armudu rendeleyin ve yulafa katın. Bu karışıma biraz da yoğurt ekleyin. Armudun içeriğindeki fruktoz uzun süre açlık hissetmemenizi sağlar.
Günü canlı geçirmek için kendinize yulaf ezmesi hazırlayıp içine kuru meyveler katın. Bu, karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Portakal ve 50 gr ıspanak yaprağından oluşan bir salata hazırlayın. Salatayı 50 gr yağsız yoğurt, bir tutam tuz ve karabiberden oluşan bir sosla tatlandırın.

Haftanın besini
Ananas
Ananasta, bromelain adlı protein sindirici bir enzim bulunur. Bromelain sindirimi kolaylaştırır, vücudun su tutmasını azaltır, iltihapları giderir, Aşırı trombosit yapışkanlığını önlediği için doğal bir kan incelticidir. Ancak bromelainin kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılması tavsiye edilmez. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşturabilir veya kalp hızını yükseltebilir.

TAYLAN KÜMELİ

EV KADINI DİYETİ

Herşeyi yiyerek hem kilo verip, hem de sağlık kazanabilirsiniz. Bunu yanı sıra günde en az 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Ağzınıza attığınız her lokmayı uzun uzun çiğnemeye de özen gösterin.

Günlük 1600 kalori içeren bu diyeti uygularken çikolata, dondurma ve bisküvi ya da tart gibi keyif veren gıdalardan ödün vermiyorsunuz ancak miktara dikkat etmeniz şartıyla. Ayda 1 ile 3 kilo kadar verebilirsiniz. Eğer daha fazla kilo vermek istiyorsanız günlük ekmek miktarını iki dilime indirip, tatlı ve çikolata yerine yoğurt ve meyve yemelisiniz.

Pazartesi
Kahvaltı
1 bardak (250 gr) light süt, 2 dilim kızarmış ekmek

Ara
1 muz

Öğle
30 gr haşlanmış tavuk göğüs eti, 30 gr beyaz peynir, 1 domates, 2 siyah zeytin, 3 dal maydanoz, 1 çay kaşığı zeytinyağı ile hazırlanmış 60 gr makarna; 300 gr limonlu karışık meyve salatası.

İkindi
1 dilim kavun

Akşam
1 domates, 30 gr ton balığı konservesi ve 60 gr pirinçle hazırlanmış pilav; 1 domates ilaveli150 gr roka salatası, 2 dilim kepekli ekmek.

Gece
125 gr meyve ilaveli light yoğurt

Salı
Kahvaltı
1 çay kaşığı bal ve 30 gr yulaf ezmesi ilaveli 1 bardak light süt

Ara
125 gr meyve ilaveli yoğurt

Öğle
3 domates ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ile haşlanmış 300 gr taze fasulye, 1 katı yumurta, 2 dilim ekmek

İkindi
2 şeftali

Akşam
2 domates, 3 dal dereotu ilaveli 60 gr makarna, 1 çay kaşığı zeytinyağı ilaveli 200 gr ızgara sebze
Gece
120 gr dondurma

Çarşamba
Sabah
1 bardak (250 gr) light süt, 1 çay kaşığı bal, 2 dilim kızarmış ekmek

Ara
3-4 kayısı

Öğle
120 gr ızgara et, 3 haşlanmış patates

İkindi
1 elma

Akşam
100 gr soya fasulyesi, 60 gr havuç, 80 gr kabak, soğan ve nohut ilaveli karışık baklagil haşlama, 2 dilim kepekli ekmek

Gece
50 gr sade çikolata

Perşembe
Sabah
Elma, havuç ve salatalık karışımı 1 bardak meyve suyu; 1 fincan çay veya kahve

Ara
70 gr meyveli tart

Öğle
3 domates, 3 dal dereotu, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 60 gr pirinç ilaveli pilav, limon suyu ilaveli roka salatası, 1 dilim ekmek

İkindi
1 muz

Akşam
150 gr ızgara balık, 1 çay kaşığı zeytinyağı ilaveli haşlanmış 2 patates, 1 dilim kepekli ekmek

Gece
125 gr meyve ilaveli yoğurt

Cuma
Sabah
1 çay kaşığı reçel, 2 dilim kızarmış ekmek, 1 bardak taze meyve suyu (elma, portakal veya havuç suyu olabilir)
Ara
1 kase meyve ilaveli light yoğurt

Öğle
50 gr haşlama et ve 4 dal maydanoz ilaveli 60 gr makarna, limonlu 200 gr yeşil salata

İkindi
2 şeftali

Akşam
100 gr beyaz peynir; 3 domates, 2 soğan, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlanmış salata; 2 dilim kepekli ekmek

Gece
50 gr sade çikolata

Cumartesi
Sabah
1 bardak light süt, 3-4 diyet bisküvi

Ara
Elma, erik ve armut karışımı meyve suyu

Öğle
1 kabak, 1 domates ve 25 gr tavuk eti ilaveli 60 gr makarna, 1 çay kaşığı zeytinyağı ilaveli 200 gr ızgara sebze, 2 dilim ekmek

İkindi
3 kayısı

Akşam
120 gr ızgara balık, 1 çay kaşığı zeytinyağı ilaveli haşlanmış 2 patates

Gece
125 gr meyve ilaveli yoğurt

Pazar
Sabah
Müsli ilaveli 125 gr süzme yoğurt, 1 su bardağı (250 gr) taze meyve suyu

Ara
1 muz

Öğle
120 gr ızgara et; 1 domates, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 130 gr roka ilaveli salata

İkindi
2 top meyveli dondurma
Akşam
1 küçük sade pizza

Gece
2-3 incir

KIŞ DİYETİ

Kış aylarında, hareketsizlik fazla kiloların kısa zamanda üzerimize yerleşmesine neden olur. Bu kiloları rahatça kalın giysilerin ardına saklayabilmemiz de diyete başlama ihtiyacını bahar aylarına iter. Yaz başında fazla kilolar yüzünden paniklememek için, kışın da kendinize dikkat etmeniz gerekli. İşte bunun için size bir kış diyeti öneriyoruz.


(Günlük 1100 kalori)

1. GÜN
Sabah
1 kibrit kutusu beyaz peynir
Kızarmış 1 dilim kepek ekmeği
Şekersiz çay
1 haşlanmış yumurta

Öğle
Yağsız salata
2 ızgara köfte

Akşam Üzeri
1 elma

Akşam
Haşlanmış sebze
100 gr. ızgara et
Yarım kase yoğurt

Yatmadan Önce
1 bardak süt

2. GÜN
Sabah
2 kibrit kutusu kaşar peyniri
Kızarmış 1 dilim kepek ekmeği
Şekersiz çay
3-4 zeytin

Öğle
1 kase yoğurt
4 ızgara köfte

Akşam Üzeri
1 armut

Akşam
Haşlanmış ıspanak
Izgara balık

Yatmadan önce
1 bardak süt

TON BALIKLI DİYET

Sıkmadan kilo verdiren bu diyetle ortalama 3 kilo verebilirsiniz. 3 gün boyunca önerilenler dışında hiç bir şey yemeyin. Su, tuz, karabiber serbest, diğer baharatlar yasak. Sebzeleri çiğ, haşlanmış ya da kızarmış yiyin. Bu diyeti yalnızca 3 gün boyunca uygulayın ve 1 ay geçmeden tekrarlamayın.

Bu diyetin günlük menüleri:

1.GÜN


Sabah : 1 fincan kahve ya da çay, yarım greyfurt ya da yarım fincan taze sıkılmış greyfurt suyu, 1 dilim kızarmış ekmek, 1 çorba kaşığı fındık ezmesi.


Öğle : Yarım kase ton balığı, 1 dilim kızarmış ekmek, 1 fincan kahve ya da çay


Akşam : 2 ince dilim (84 gram) herhangi bir çeşit et, 1 kase bezelye ( 250 gram), 1 kase havuç ya da pancar, 1 küçük elma, 1 kup dondurma



2.GÜN


Sabah : 1 fincan kahve ya da çay, 1 yumurta, 1 dilim kızarmış ekmek, yarım muz


Öğle : 1 kase köy peyniri ya da yarım kase tuna balığı, 5 adet bisküvi


Akşam : Yarım kase ton balığı, 1 kase brokoli ya da lahana, 1 kase havuç ya da şalgam, yarım muz, yarım kup dondurma


3.GÜN


Sabah : 1 fincan kahve ya da çay, 5 adet bisküvi, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir (28 gram), 1 küçük elma


Öğle : 1 yumurta, 1 dilim kızarmış ekmek, 1 fincan kahve ya da çay


Akşam : 1 kase ton balığı, 1 kase havuç ya da pancar, 1 kase yeşil lifli sebze, yarım kase dondurma

DASH DİYETİ

Hipertansiyonlular a Dash Diyeti

Doğru besinleri doğru miktarlarda tüketerek yüksek tansiyonunuzu dengeleyebilirsiniz. Her besin vücudumuz için gerekli olan birbirinden farklı unsurları içerir. Eğer doğru besinler seçilir ve doğru miktarlarda tüketilirse, vücudun ihtiyacı olan besin öğeleri sağlandığı gibi bazı sağlık sorunlarının çözümüne de yardımcı olunabilir: Doğru beslenerek tansiyonunuzu da düşürebilirsiniz.

Son 5 yıldır ABD'de yaygın şekilde uygulanan ve yetkili sağlık kurumu NIH tarafından da onaylanan ‘‘hipertansiyon tedavisine diyetsel yaklaşım’’ örneği bir beslenme biçimi ile (DASH-Dietary Approach to Stop Hypertension) kan basıncını düşürmede başarılı olunabileceği anlaşılmaktadır. Bu diyet yüksek tansiyon sorunu olanda ilaç tedavisinin yanında, beslenmeyle de kan basıncının dengede tutulabileceğinin kanıtıdır.

DASH diyetinin temel yaklaşımı yağı azaltılmış, sebze ve meyve içeriği bol, süt ürünleri sınırlı bir beslenme alışkanlığıdır. Bu diyetle yüksek kan basıncı; kilo kaybı, tuz ve alkol sınırlaması gibi faktörlerden bağımsız olarak düşmektedir. Bu diyet (posa) lif, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden zengindir. Orta düzeyde protein ihtiva eder.

KOLESTEROLÜ DE AZALTIYOR

DASH diyeti sadece kan basıncını değil kolesterolü de düşürmektedir. American Journal Clinical of Nutrional dergisinde yayınlanan bir çalışmada DASH diyeti ile LDL'nin (kötü kolesterol) yüzde 10 civarında düşebileceği gösterilmiştir. Birçok gözlem DASH diyetini uygulayanlarda kan basıncı ile birlikte kolesterolün de düştüğünü göstermektedir. Özellikle ailesinde hipertansiyon sorunu olan hipertansiyon adayı kişilerde kilo kontrolü ve fiziksel aktivite arttırımı yapılmasa bile düzenli tuz kısıtlaması ve DASH diyeti tatbiki kan basıncı ve LDL kolesterol yüksekliği ile etkin bir mücadele sağlayabilmektedir. Tuz kısıtlaması ile ifade edilmek istenen günlük sodyum alımının 1500 gram ve altında tutulmasıdır. DASH diyeti uygularken alkol kullanmamalı, en çok 1-2 bardak kırmızı şarapla sınırlamalısınız.

DASH diyeti ile günde ortalama 2000 kalori alınmaktadır. Kalori ihtiyacı daha fazla veya daha az ise porsiyonlar arttırılıp azaltılabilir. Kan basıncı yüksekliği ile birlikte kilo kaybı arzulanıyorsa porsiyonların büyüklüğü ayarlanarak günlük kalori alımı 1400-1500 kalori civarında tutulabilir. DASH diyeti ve tuz kısıtlaması ile birlikte eğer düzenli egzersiz programı da uygulanabilirse kilo kaybı ve kan basıncı kontrolü daha da kolaylaşacaktır.


HATIRLAYIN


İlaç almadan da kan basıncınızı düşürebilirsiniz


Kilo verin.

Daha çok egzersiz yapın.

Alkol tüketiminizi azaltın.

Tuzu sınırlayın.

Potasyumu arttırın.

Stres düzeyinizi düşürün.

Sigarayı bırakın.

Daha çok balık yiyin.


HİPERTANSİYON DESTEKLERİNDEN FAYDALANIN


Sarmısak (Garlic)

Coenyzme Q-10

Calcium-Magnesium

Hawthorn

Fish oil


HİPERTANSİYONDAN KORKMAYIN


Unutmamalısınız! Kan basıncı yüksekliği sağlıklı yaşamı tehdit eden en önemli sorunlardan biridir. Herhangi bir belirti vermeden kalbinizde, böbreklerinizde, gözlerinizde ve beyninizde ciddi hasarlara, geri dönüşü olmayan zararlara sebep olabilir. Yüksek kan basıncına bağlı belirtiler ortaya çıktığında (kalp yetmezliği, felçler, göz kanamaları, böbrek yetmezliği) çoktan iş işten geçmiş olabilir. Bu nedenle kan basıncınızı dikkatle izleyiniz. Doktorunuzun uyarılarını mutlaka dikkate alınız. Hipertansiyon kontrol edilebilen bir hastalıktır.


ÖRNEK DASH DİYETİ


SABAH KAHVALTISI

1 çay bardağı portakal suyu

1 su bardağı yağsız süt ile 1 çorba kaşığı kahvaltı gevreği

1 orta boy muz

Serbest miktarda çiğ sebze (domates, salatalık, yeşil biber vb. 1 çay kaşığı zeytinyağı konabilir)

1 ince dilim kepek ekmeği (1 tatlı kaşığı reçelli)

ÖĞLE YEMEĞİ

Tavuklu salata (tavuğun göğüs etinden yapılmış olmalı)

Çiğ sebze (3-4 çubuk havuç ve kereviz, 2 adet turp, marul)

1 su bardağı yağsız yoğurt

1 dilim kepek ekmeği

1 orta boy elma

AKŞAM YEMEĞİ

1 adet büyük boy ızgara balık

4 yemek kaşığı esmer pirinçten yapılmış pilav veya entegre makarna

Haşlanmış brokoli ve domates

Ispanak veya semizotu salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, domates, salatalık, yeşil soğan, yeşil biber ilavesiyle)

1 dilim kepek ekmeği

2 parmak kalınlığında 1 dilim kavun

ARALAR

1 meyve veya 4 adet kuru kayısı veya karışık tuzsuz kuruyemiş (1/2 su bardağı)

1 MEYVE NE OLABİLİR?

1 küçük boy elma

3 adet kayısı

1 orta boy muz

1/2 orta boy greyfurt veya 1 orta boy portakal

14 adet vişne

1 büyük boy mandalina

15 iri üzüm

12 adet çilek

5 adet erik

1 orta boy armut

1/8 orta boy kavun veya karpuz


DASH diyeti yaparken nelere dikkat edeceksiniz?

Salatada tuz yasak, sirke ve limon serbesttir. 1 çay kaşığı zeytinyağı eklenebilir. Tavuk derisiz ve beyaz etinden olmalıdır.

Yemeğinizi küçük lokmalar halinde yiyin.

Pilav, sebze gibi karbonhidratları ana yemeğinizle aynı tabağa koyun.

Eti tek parça halinde tabağınıza koyun.

Aralarda veya tatlı yapımında kullanmak için meyveleri veya düşük yağlı, düşük kalorili besinleri tercih edin (şekersiz jelatin gibi).

BAL REJİMİ

BAL ve YUMURTA rejimi. 2GÜN : haftada 1,5 kg.

1. gün :

Sabah Kahvaltısı :

Bal yumurta karışımı: 2yumurta sarısı,1 komposto kaşığı

bal,1 tutam karabiber.İyicene karışana kadar çırpın.

şekersiz kahve ve limonlu çay

Öğlen Yemeği :

Bal yumurta karışı

90 gr sert peynir

şekersiz kahve veya limonlu cay

Akşam Yemeği :

1 çay fincan et veya tavuk suyuna çorba

1dilim buğday ekmeği

bal yumurta karışı

şekersiz kahve veya limonlu cay

2. gün :

Sabah Kahvaltısı :

Bal yumurta karışımı: 2yumurta sarısı,1 komposto kaşığı

bal,1 tutam karabiber.İyicene karışana kadar çırpın.

şekersiz kahve ve limonlu çay

Öğlen Yemeği :

Bal yumurta karışı

150 gr balık,tavuk veya et

3 çorba kaşığı haşlanmış lahana ,ıspanak veya karnıbahar

şekersiz kahve ve limonlu çay

Akşam Yemeği :

bal yumurta karışı

90 gr sert peynir

şekersiz kahve veya limonlu cay

4 Eylül 2007 Salı

ZAYIFLAMAK İÇİN BASİT ÖNERİLER

Eğer diyet yapıyor ve beslenmenizi salata, ızgara ve diyet ürünlerle sınırlıyor, ekmeği kıstığınız halde bir türlü kilo veremiyorsanız yanlış yoldasınız! Aşağıdaki basit önerilerle hayat tarzınızda değişiklikler yaparak zayıflayabilirsiniz:

* Ayakta durarak veya yürüyerek daha fazla zaman geçirin.

* Ev veya bahçe işlerine daha çok zaman ayırın.

* Bir şey getirip götürmek için çocuklarınızı yollamayın.

* Telefonla konuşurken ayakta durun.

* Merdivenleri birkaç kalori yakma fırsatı olarak görün ve kullanın.

* Her gün yarım saat daha az televizyon izlemeye çalışın. TV izlerken ütü yapın.

* Kısa mesafelerde araba kullanmayın. Markete gittiğinizde en uzak köşeye park edin.

* Her gün düzenli yürüyüş yapın. Hafta sonları park yürüyüşleri ve bisiklet gezileri yapın, yüzün.

* Fırsat buldukça dans edin.

* İzlemekten zevk aldığınız bir spora başlayın.

* Ev işi yaparken hareketli müzikler dinleyin.

* Öğün atlamayın. Sabah kalktığınızda görebileceğiniz bir yere "kahvaltı et" yazılı bir kağıt asın. Kahvaltıyı akşamdan hazırlayın. Kahvaltı yapmadığınızda hissettiklerinizi bir kağıda yazın.

* Tatlı yemek istediğinde bir bardak su için veya 100`e kadar sayın. Tatlı yemeye başlarsanız 15 kez derin nefes alın.

* Canınız yemek istediğinde kendinizi ince hayal edin.

YAĞ YAKMANIN YOLLARI

Çok yağ yaktıran kaslarınızı çalıştırın

Ne kadar çok kasınız çalışırsa, yaktığınız kalori miktarı o kadar çok demektir, sadece oturuyor olsanız bile. Eğer amacını yağlarınızdan kurtulmaksa, en çok yağ yakmanızı sağlayacak kaslarınızı çalıştırmanız gerekiyor ki; bunlar baldır, kalça ve göğüs kaslarınızdır.

Sık sık hareket edin

Yapılan araştırmalar kendiliğinden gerçekleşen fiziksel aktivitelerin de kalori harcamanızı sağladığını gösteriyor. Örneğin ayak uçlarını yere vurmak ve elleri hareket ettirmek günde ekstradan 800 kalori yakmanızı sağlıyor.

Gücünüzü arttırın

Aerobik çalışmanızda daha fazla kalori yakmak için ya yaptığınız egzersizin şiddetini ya da hızınızı arttırın. Örneğin koşu bandında çalışıyorsanız, yokuş çıkmak 50 kalori daha fazla yakmanızı sağlayacaktır.

Isının ve gevşeyin

En istekli insanlar bile iş, egzersiz öncesi ve sonrası yapılan 5 - 10 dakikalık ısınma ve gevşeme hareketleri sırasında da kalori yakacağınızı biliyor musunuz? Örneğin yüzmeyle uğraşan biri, bu sırada fazladan 90 kalori yakabilir.

Doğru yöntemi kullanın

Yaptığınız egzersiz ne olursa olsun, iyi sonuç almak için doğru bir şekilde yapmalısınız. Örneğin, kardiyo makinesinde kullandığınız teknik zayıfsa, bu harcadığınız kalorinin de az olmasına yol açar. Yapılan en yaygın hatalardan biri de merdiven çıkarken parmaklıklara tutunmaktır. Bu şekilde bacaklarınız yeteri kadar ağırlık taşımaz ve gereken eforu sarf edemezsiniz. Merdiven çıkarken dik durup, parmaklıklardan sadece denge sağlamak için yararlanmanız gerekir.

Duş öncesi egzersiz yapın

Tuvaletin önünde durup, bir ayağınızı klozet kapağının üzerine koyun ve elinizle lavabodan destek alın. 15 kez oturup, kalkma egzersizi yapın. Daha sonra bacak değiştirip, hareketi tekrarlayın. Tek bacakla yapılan çömelme hareketi, iki bacakla yapılana göre daha çok kas yapar ve bu şekilde güz içinde daha çok kalori yakmış olursunuz.

Periyodik olarak yürüyün

Sürekli yürüyenler yağ rezervlerini kullanırlar. Eğer sürekli yürümüyorsanız, hızlı tempolu yürüyüşünüz sırasında 5 dakikalık yürüme molası verin. Günde sekiz saat yürürseniz, ekstradan 100 kalori yakabilirsiniz.

İkişer ikişer çıkın

Asansör yerine merdiven kullanmanın kalori yakmaktaki yararı bilinen bir gerçek. Ancak basamakları birer birer yerine ikişer ikişer çıkarsanız, yüzde 55 daha fazla yağ yakmanız mümkün.

Farklı egzersizler deneyin

Güçlendirici egzersizler ve kardiyovasküler egzersizi birleştirdiğinizde, normalden iki kat daha fazla kalori yakabilirsiniz. 5 dakika kardiyovasküler egzersizle başlayıp, güç gerektiren egzersize geçebilirler, daha sonra birkaç dakika için tekrar kardiyovasküler egzersiz yapabilirsiniz. Bu şekilde değişiklikler yaparak devam edebilir, 5 dakika kardiyo egzersizle çalışmanızı tamamlayabilirsiniz.

Ev işinden kaçınmayın

Ne kadar sıkıcı olsa da en azından yakacağınız kalorileri düşünüp, temizlik yapabilirsiniz. Toz almak, yerleri silmek, süpürmek, yatakları toplamakla geçireceğiniz bir saat 200 kalori yakmanızı sağlayabilir.

SAVUNMA DİYETİ

Hedef: 3 günde ortalama 2 kilo.
Günlük kalori: 500 Kcal

Yüksek protein ve çok düşük kalori içeren yiyeceklere yönelik ve bol su içmeye dayalı diyet, egzersizle desteklendiği takdirde hızlı kilo kaybına neden oluyor. Diyet sırasında açlık dayanılmaz hale geldiğinde aralarda küçük parçalar halinde ananas atıştırılabilir.

Genel bir diyet/zayıflama programı olarak diyetisyenler tarafından tercih edilmeyen bu düşük kalorili diyet tekrarlı olarak uygulanmamalıdır.


1.GÜN

Sabah : Bir kase yoğurt ve bir elma
Öğle : Izgara tavuk ve salata
Akşam : Kabak, kereviz sapı, havuç ve domates küçük parçalar halinde dilimlenir ve çok az zeytinyağında kızartılır, tofu (bir tür peynir) eklenerek bir porsiyon tüketilir.

2.GÜN

Sabah : Bir kase yoğurt ve bir elma
Öğle : Izgara tavuk ve salata
Akşam : Kabak, kereviz sapı, havuç ve domates küçük parçalar halinde dilimlenir ve çok az zeytinyağında kızartılır, tofu (bir tür peynir) eklenerek bir porsiyon tüketilir.

F-PLAN DİYETİ

F-Plan Diyeti; düşük lifli yiyecekleri (un, ekmek, pirinç vs.), aşırı yağlı yiyecekleri (krema, yağlı süt vs. ) tüketmeyi yasaklar. Ayrıca meyve suyu da yasaklanmıştır, meyve taze olarak tüketilmelidir. Serbest olan yiyecekler; yoğun lif içeren yiyecekler (kepek ekmek,esmer pirinç vs.) ve düşük yağ içeren yiyeceklerdir.

F-Plan Diyeti : Artılar

  • Düşük lif içeren diyetlerin çeşitli hastalıklarla ilişkileri vardır (bağırsak kanseri, kabızlık, varis, hemoroid vs.)
  • Şeker veya yaü yerine lif tüketildiğinde vücut daha az kalori alacaktır dolayısı ile kilo kaybı olacaktır.
  • Amerika ve Finlandiya da yapılan araştırmalara göre çok lif tüketen insanlarda kalp hastalıkları oranı daha düşüktür.
  • Şeker hastaları için uygun bir diyettir.

F-Plan Diyeti : Eksiler

  • Diyetin uygulanması vejeteryanlar için çok zordur. Veganlar için ise; az yağlı süt pek çok yemekte olduğu için imkansızdır.
  • F-Plan Diyeti herhangi bir egzersiz içermez.
  • Sindirim sisteminde bulunan bazı organizmalar bazı lif türlerini tüketerek gaz oluşumuna neden olur.
  • Çok fazla lif; önemli vitaminlerin alınmasını engelleyebilir

F-Plan Diyeti : Sonuç

Lifli yiyecekler; kabızlıktan kalp hastalıklarına, kansere kadar çeşitli sağlık problemlerine yakalanma riskini düşürürken aynı zamanda da doymanızı da sağlar. Modern diyetlerin bir çoğu; lifleri, yeterli miktarda içermez. Bunun aksine F-Plan Diyeti; ishal ve şişkinliğe yol açabilecek kadar fazla içerir. Ancak bunlar geçici yan etkilerdir.

Örnek Menü
Her gün; süt ile müsli gibi lif içeren yiyecekler alınmalıdır.

Kahvaltı
Müsli, yağsız süt

Öğle Yemeği
1 Portakal
2 Dilim lifli ekmek
1 Domates
50 gr. sert peynir (Cheddar)
2 Zeytin

Akşam Yemeği
1 packet of frozen cod in butter or cheese sauce
100 gr. Taze bezelye
100 gr. Havuç
1 Elma veya Armut


ÖĞRENCİ DİYETİ

Bu diyete ara öğün olarak hergün saat 10:00'da ve 16:00'da 150gr meyve ekleyebilirsiniz.Diyet esnasında bol sıvı tüketmeye özen gösterin.
Hergün bir saat yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin. Diyet süresi içerisinde günün herhangi bir saattinde çiğ sebze tüketmek serbestir.

1. Gün

Kahvaltı
Şekersiz bir bardak meyve suyu, bir ince dilim light ekmek, 40 gram peynir domates ve salatalık

Öğle
50 gram light ekmek, tavuk söğüş, bir bardak ayran, bir tabak az yağlı salata

Akşam
Bir kase mercimek çorba, 180 gram ızgara köfte, üç yemek kaşığı light yoğurt ve salata

2. Gün
Kahvaltı
Şeker çay, bir adet yumurta, iki ince dilim light ekmek, beş adet zeytin, domates ve yeşil biber

Öğle
Bir adet sosisli sandviç (ketçap ve mayonesiz), 200 gram portakal, bir tabak yağsız salata

Akşam
140 gram kıymayla hazırlanmış ıspanak yemeği, iki yemek kaşığı pilav, 100 gram light yoğurt ve salata

3. gün
Kahvaltı
Şekersiz ıhlamur, bir adet yağsız tost, bir elma, domates ve salatalık

Öğle
İki adet hamburger köftesi, üç – dört kızarmış patates, bir tabak az yağlı salata

Akşam
Bir tavuk but (derisiz), bir yemek kaşığı makarna, üç yemek kaşığı zeytinyağlı sebze ve salata

4. gün
Kahvaltı
Şekersiz bitkisel çay, iki yumurtayla omlet, bir dilim light ekmek, domates ve salata

Öğle
Yarım pizza, bir haşlanmış patates, bir bardak ayran ve salata

Akşam
İki adet kabak dolma, iki kibrit kutusu peynirli börek, bir çay bardağı yoğurt ve salata

5.gün
Kahvaltı
Şekersiz çay, iki sosis ızgara, bir dilim light ekmek, domates ve salat

Öğle
140 gram dil füme veya dana jambon, bir tabak yağsız salata

Akşam
210 gram karışık ızgara ve salata

6. gün
Kahvaltı
Şekersiz limonata, kaşarlı omlet (yağsız), 25 gram kepek ekmeği ve salat

Öğle
100 gram beyaz peynir, bir portakal ve salata

Akşam
Balık serbest, bir kibrit kutusu helva

7. gün
Kahvaltı
Şekersiz çay, 20 gram kaşar peyniri, 40 gram light ekmek, bir domates ve salata

Öğle
300 gram yoğurt, 200 gram karnıbahar haşlama, bir dilim light ekmek ve salata

Akşam
Meyve salatası serbest

Diyetisyen Aşkın Yüksel

KALORİ CETVELİ

KALORİ CETVELİ -

sebzeler(100gr) et ürünleri(100gr)
Ispanak 26 tavuk 215
domates 22 kuzu pirzola 263
mantar 28 ördek 404
kuru soğan 38 hindi 160
bezelye 84 dana eti 223
salatalık 15 domuz pirzola 513
patates(haşlanmış) 76 biftek 156
patates(kızarmış) 280 koyun eti(az yağlı) 247
patates cipsi 568 yağlı koyun eti 310
fasulye 32 az yağlı sığır eti 225
lahana 24 yağlı sığır eti 301
havuç 42
karnıbahar 27 yağlar(100gr)
kereviz 40 margarin 720
taze mısır 96 tereyağ 717
biber 22 sıvı yağ 884
pancar 43 iç yağı 758
turp 19
pırasa 52 kuru sebze(100gr)
marul 14 pirinç 363
maydanoz 44 mercimek 340
enginar 53 fasulye 340
patlıcan 25 nohut 360


şarküteri (100gr)
şekerli gıdalar(100gr)
jambon 182 çikolata 528
yumurta(haşlanmış) 158 bal 315
yumurta(beyaz) 25 dondurma 193
yumurta(sarı) 185 üzüm pekmezi 293
salam 450 kakao 289
sosis 322 şeker 385
krema 240

sucuk 452 unlular(100gr)
pastırma 250 makarna 369
zeytin (siyah) 207 talaş böreği 360
zeytin(yeşil) 144 beyaz un 368


mısır unu 368
kuruyemişler(100gr)
elmalı tart 276
yer fıstığı 582 kepek 213
patlamış mısr 386 yufka 152
badem 598 beyaz ekmek 68
fındık 634 çavdar ekmeğii 55
kestane (haşlanmış) 131 çikolatali pasta 300
kestane(kavrulmuş) 245 biskuvi 418
şam fıstığı 594 pandispanya 280
ceviz 651







süt ürünleri(100gr)


yoğurt 62
meyveler(100gr) inek sütü 61
mandalina 46 koyun sütü 108
üzüm 67 ayran 37
armut 61 beyaz peynir 235
ananas 52 kaşar peynir 404
elma 58 lor peyniri 85
kayısı 51 krem peynir 349
muz 85 tulum peyniri 257
kiraz 70 dil peyniri 290
vişne 58

şeftali 38 içecekler(100ml)
erik 75 kakao (süt&şeker) 91
portakal 79 kahve (sade) 0
limon 27 kolalı içecek 39
incir 80 şekersiz çay 0
çilek 37 ice tea 30
karpuz 26 viski 275
avokado 147 rakı 335
kavun 33 bira 42
şarap 85
portakal suyu 45
elma suyu 47

EN BESLEYİCİ 5 MEYVE VE SEBZE

En yararlı 5 meyve:

Karpuz: Tam bir C vitamini deposudur. Ayrıca karotenoid (beta-karotenin de üyesi olduğu, bitki ve hayvanlarda bulunan yeşil ve sarı pigmentler ki hastalıklara karşı etkili oldukları biliniyor.) ve yüksek miktarda lif içeren karpuzun kalorisi de düşüktür.

Papaya: Bizim pek tanımadığımız tropikal bir meyve olan papaya da yüksek miktarda C vitamini, karotenoid, lif ve potasyum içerir.

Portakal: C vitamini ve folat içerir. Aynı zamanda, sadece suyunu içmek yerine, meyveyi de yerseniz, içinde bulunan liften de faydalanmış olursunuz.

Greyfurt: Gene bolca C vitamini, karotenoid, kolesterol düşüren cinsten lif, pektin (bazı ham meyvalarda bulunan jelatinli bir madde) ve pek çok fitokemikal vardır.

Kayısı: Zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Bol miktarda potasyum, lif ve bir miktar da C vitamini içerir. Kuru kayısıda C vitamini bulunmaz, ancak iyi bir demir kaynağıdır.

En yararlı 5 sebze:

Ispanak: İçinde sanıldığından daha az demir olduğu için işe yaramaz olduğunu zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Ispanak, zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Aynı zamanda, C vitamini, folat, demir, potasyum ve kalsiyum içerir.

Tatlı patates: Bolca potasyum içerir. Ayrıca C vitamini, beta-karoten ve lif de içerikleri arasındadır.

Lahana: Beta-karoten, C vitamini, folat, kalsiyum ve lif içerir.

Havuç: Bol miktarda beta-karoten ve lif içerir.

Kırmızı dolmalık biber: Tam bir C vitamini kaynağı olan tatlı kırmızı biberde aynı zamanda beta-karoten ve lif de vardır.

Hızlı İncelme Diyeti

Kahvaltınız 300 - 350, öğle ve akşam yemekleriniz 350 - 400, ara öğünleriniz ise 65 kaloriden oluşuyor. Bu diyet programına uyarsanız, yedi günde üç kilo verebilirsiniz.

Sabah

· Bir dilim kepek ekmeğine sürülmüş yağsız labne, yanında bir adet domates ya da greyfurt ve bir bardak taze sıkılmış meyve suyu.
· İki dilim kepek ekmeğiyle hazırlanmış peynirli tost, bir adet yumurtayla yapılmış omlet, bir adet domates.
· Bir adet elma, 30 gram müsli, bir çay kaşığı bal ve 100 gram yağsız sütle hazırlanmış elmalı müsli.
· Bir dilim reçelli ya da ballı etimek, 40 gram yağsız salam ya da tavuk göğsü, yarım adet salatalık
· Çalışan kadınlar için, bir adet muz, bir adet elma, bir adet kividen oluşan meyve tabağı

Öğle

· Bir porsiyon yağsız tavada hazırlanmış sebze ızgara
· İki dilim vejetaryen pizza
· Bir kase çorba, bir dilim kepek ekmeği, 20 gram yağsız peynir
· Bir adet fırında patates, yanında haşlanmış sebze
· Çalışan kadınlar için, Salata yapraklı, peynirli, domatesli sandviç, yanında bir bardak domates suyu

Akşam

· Bir adet kepek ekmeğiyle hazırlanmış domatesli, biberli, peynirli tost
· Patates, kabak ve bamyayla hazırlanmış bir tabak yağsız türlü
· Bir tabak spagetti bolonez
· İki adet etli domates dolması
· 250 gram haşlanmış patates, üzerine maydanoz, karabiber ve tuz serpebilirsiniz.

Ara öğünler

65 kaloriden az
· Bir adet kayısı
· Bir adet elma
· Bir adet portakal ya da greyfurt
· Bir avuç dolusu üzüm ya da kiraz
· Bir adet şeftali
· İki - üç adet havuç
· 150 gram yağsız yoğurt
· İki adet bisküvi

65 kaloriden fazla
· Bir adet muz
· Bir adet armut
· 150 - 200 gram diyet meyve yoğurdu
· 150 gram probiyotik yoğurt
· Bir adet çokoprens
· Üç parça çikolata

Diyetisyen Aşkın Yüksel

DR.ATKINS DİYETİ

Dr. Atkins, diyet mönülerini üç gruba ayırıyor. Bunlar tanışma mönüsü, kilo vermeye devam mönüsü ve ideal kiloyu koruma mönüsü...


Tanışma mönüsü

Kahvaltı: Sahanda pastırmalı, jambonlu veya sosisli yumurta, kafeinsiz çay ya da kahve

Öğle yemeği: Küçük salata, yarım gözleme, maden sodası

Akşam yemeği: Hardallı ve mayonezli deniz ürünlerinden oluşan bir salata, biftek ya da balık, üzerine bir kaşık yapay tatlandırıcılı krema sıkılmış diyet jöle

Kilo vermeye devam mönüsü

Kahvaltı: Zeytinyağlı omlet, domates suyu, 2 dilim çavdar ekmeği, kafeinsiz çay ya da kahve

Öğle yemeği: Karışık salata (jambonlu, peynirli, tavuklu), buzlu çay (mümkünse bitki çayı)

Akşam yemeği: Deniz mahsulleri salatası, kremalı çorba, çilek

İdeal kiloyu koruma mönüsü

Kahvaltı: Peynirli, ıspanaklı omlet, 2 dilim çavdar ekmeği, kafeinsiz çay ya da kahve, meyve (kavun olabilir)

Öğle yemeği: Fırında tavuk, yarım kase sebze, sarımsak soslu yeşil salata

Akşam yemeği: Soğan çorbası, 1 kase sebze, domates, soğan, havuç ile hazırlanan şekersiz soslu salata, hafifçe galeta ununa batırılmış dana pirzola

20 kilo vermek için

1.60 boyundaki 25 yaşındaki ve 76 kilo bir bayanın uygulaması gereken diyet örneği (İdeal ağırlığı 56 kilo / Verilmesi gereken kilo 20 )

Sabah saat 09.00

• 1 Tatlı kaşığı bal, reçel • 1 porsiyon peynir • 2 ince dilim ekmek • Domates, salatalık

Saat 11.00

• 1 porsiyon meyve

Öğle saat: 13.00

• 3 porsiyon et (Kırmızı et 90 gr, Beyaz et 180 - 150 gr.) • 1 su bardağı ayran • 2 ince dilim ekmek • Salata (istenildiği kadar)

Saat 16.00

• 2 porsiyon meyve + 2 adet grisini

Akşam saat 19.00

• 8 yemek kaşığı sebze yemeği (Susuz) • Yarım su bardağı yoğurt • 1 kase çorba = 2 yemek kaşığı pilav = 2 yemek kaşığı makarna • 2 ince dilim ekmek • İstenildiği kadar salata

Saat 21.00

• 2 porsiyon meyva + 1 su bardağı şekersiz süt

RAMAZAN DİYETİ2

Hedef: İki haftada 5-10 kilo.
Günlük kalori: 1300 Kcal

Ramazan ayı boyunca uygulayabileceğini bu diyetle iki hafta içinde 5 -10 kilo vermeniz mümkün. İftar menüsü için ilave edebilecekleriniz: 1 adet yağsız pastırma, 5 zeytin, yağsız peynir, çökelek ya da lor, 2 dilim pide.

1.GÜN
Sahur : Bir porsiyon pilav (az yağlı) Kayısı komposto
İftar : Pastırmalı veya kıymalı yumurta (3 yumurta ile) 1 kase salata, ½ kilo meyve

2.GÜN
Sahur : Az yağlı pilav, kayısı komposto
İftar : Etli kuru fasulye (1 tabak) 1 tabak bulgur pilavı (az yağlı olacak) diyet güllaç

3.GÜN
Sahur : Peynir veya kıymalı az yağlı makarna, 1 bardak ayran
İftar : 4 adet biber, kabak, domates veya patlıcan dolma, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyve

4.GÜN
Sahur : 3 dilim börek, çay
İftar : 8 adet ızgara köfte yarım porsiyon, yağsız pilav, 1 kase cacık, 1 porsiyon diyet muhallebi

5.GÜN
Sahur : 3 dilim börek, çay
İftar : Kıymalı ıspanak, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyve

6.GÜN
Sahur : Az yağlı pilav, kayısı komposto.
İftar : ½ tavuk (haşlama ya da ızgara olacak) 1 tabak haşlanmış patates, 1 porsiyon diyet sütlaç
7.GÜN
Sahur : Yumurtalı domatesli, biberli, az yağlı, patates salatası
İftar : 1 tabak lahana sarma, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyve

ŞİFALI BİTKİ DİYETİ

Reçete1:
Malzeme:limon,greyfurt,bal,su
Hazırlanışı:3 tane limon ile 2 tane greyfurt,kabukları soyulmadan inci ince kesilir. üzerine, 4 su bardağı su konulur.15 dakika kaynattıktan sonra 3 çorba kaşığı süzme bal ilave edilir.15 dakika daha kaynatıldıktan sonra porselen bir kaba süzülür.sabah akşam , birer su bardağı içilir.

Reçete2:
Malzeme:limon,şeker,su
Hazırlanışı:1 çay bardağı yeni sıkılmış limon suyuna 1 çorba kaşığı su ile 1 kahve kaşığı toz şeker konur.karıştırıldıktan sonra içilir.

Reçete3:
Malzeme:papatya,limon,su
Hazırlanışı:4 bardak kaynak suya,1 çorba kaşığı ufalanmış paptya ve kabukları soyulmadan doğranmış 1 limon konur.6 saat bekletildikten sonra süzülür.saat 10:00,15:00 \'\'de birer çay bardağı içilir.

Reçete4:
Malzeme:atkuyruğu(tilkikuyruğu,zemberekotu),su
Hazırlanışı:4 su bardağı kaynak suya 20 gram (1 çorba kaşığı) ufalanmış atkuyruğu konur. yarım saat bekletildikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. saat 10:00,15:00 ve 21:00\'\'de birer çay bardağı içilir.

Reçete5:
Malzeme:kiraz çöpü, su
Hazırlanışı:6 bardak suya 1 çay bardağı dolusu kiraz çöpü konur.12 saat bekletilir. sonra 15 dakika kaynatılır ve yarım saat bekletilir.süzüldükten sonra saat 10:00,15:00 ve 21:00\'\'de birer çay bardağı içilir.

Reçete6:
Malzeme:biberiye(rosmarinus officinalis),su
Hazırlanışı:4 su bardağı saf sirkeye 1 avuç biberiye konur.10 gün bekletildikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür.sabah akşam birer çay bardağı içilir.

Reçete7:
Malzeme:kanavcıotu(adonis vernalis),su
Hazırlanışı:1 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı ufalanmış kanavcıotu konur.20 dakika bekletildikten sonra süzülür. günde 3 kere birer çorba kaşığı içilir.

Reçete8:
Malzeme:kereviz,domates,havuç,su
Hazırlanışı:4 bardak suya 2 tane kerviz doğranır.15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. suyuna;1 su bardağı yeni sıkılmış domates suyu ile 1 su bardağı yeni sıkılmış havuç suyu konur.saat 10:00,15:00 ve 21:00\'\'de birer çay bardağı içilir.

Reçete9:
Malzeme:mısır püskülü,su
Hazırlanışı:4 bardak suya 3 tutam mısır püskülü konur.15 dakik kaynatıldıktan sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür.günde 3 kere birer su bardağı içilir.

Reçete10:
Malzeme:ıspanak,mısırözü yağı,su
Hazırlanışı:1/2 kg ıspanak iyice temizlendikten sonra 4 bardak suya konup az haşlanır. süzüldükten sonra üzerine 3 çorba kaşığı mısırözü yağı konup yenir.

Reçete11:
Malzeme:marul tohumu,su
Hazırlanışı:4 bardak suya 1 tatlı kaşığı marul tohumu konur.5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür.günde 2 kere birer kahve fincanı içilir.

Reçete12:
Malzeme:limonsuyu,bal
Uygulanışı:
1 hafta boyunca her gün;1 kahve fincanı limonsuyuna 1 kahve fincanı su ve 1 kahve kaşığı süzme bal katılıp içilir.
2. hafta,her gün; 1 çay bardağı limonsuyuna 1 çay bardağı su ile 1 kahve kaşığı süzme bal katılıp içilir.
3. hafta, her gün; 1su bardağı limonsuyuna 1su bardağı su ile 1 kahve kaşığı süzme bal katılıp içilir.
4. hafta, her gün; 1 çay bardağı limonsuyuna 1 çay bardağı su ile 1 kahve kaşığı süzme bal katılıp içilir.
5. hafta, her gün; 1,5 kahve fincanı limonsuyuna 1,5 kahve fincanı su ve 1 kahve kaşığı süzme bal katılıp içilir.
6. hafta, her gün; 1 kahve fincanı limonsuyuna 1 kahve fincanı su ve 1 kahve kaşığı süzme bal katılıp içilir.

Reçete13:
Malzeme:yoğurt, patates
Hazırlanışı:10 gün süreyle ,sadece yoğurt ve patates yenir.

Reçete14:
Malzeme:sarapna(smilax),su
Hazırlanışı:1 su bardağı sıcak suya 1 kahve kaşığı ufalanmış saparna konur.5 dakika bekletildikten sonra süzülüp içilir.

Reçete15:
Malzeme:aslandişi(karahindibâ),su
Hazırlanışı:4 bardak suya 4 çorba kaşığı ufalanmış aslandişi kökü konur.10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. sabah akşam birer kahve fincanı içilir.

Reçete16:
Malzeme:enginar,akdiken(rhamnus),dulavratotu(arctium lappa),ayrıkotu(triticum repens),su
Hazırlanışı:4 bardak sıcak suya 1 avuç ufalanmış enginar yaprağı ,1 avuç akdiken çiçeği, 1 avuç dulavratotu yaprağı ve ufalanmış kökü,1 avuç ayrıkotu konur.ağzı kapatıldıktan sonra 1 saat bekletilir.
ayrı bir kapta ; 10 su bardağı su kaynatılır. daha önce hazırlanan karışım bu suyun içine süzülür.sonra temiz bir şişeye doldurulur.eritilmek istenen yerler, hergün bu suyla ovulur.

Reçete17:
Malzeme:deniz yosunu(moss)
Hazırlanışı:büyükçe bir kavanozu dolduracak kadar deniz yosunu toplanır.kavanozun ağzı kapalı olduğu halde 1 hafta bekletilir.hergün, bir parça alınıp, eritilmek istenen bölgelere sürülür.

Reçeteler uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususlar:
* Reçetelerde verilen miktarları aşmayınız!
* Uygulamak üzere seçtiğiniz Reçeteyi 14 günden fazla kullanmayınız.
* Çabuk zayıflamak için aşırışığa kaçmayınız!
* Yavaş yavaş zayıflayınız!
* Her gün , hiç olmazsa yarım saat yürüyünüz!
* Bütün dertlerinizden sıyrılıp neşeli olmaya gayret ediniz!
* Yazın, fırsat buldukça yüzün; kışın kolayınıza gelen beden hareketlerini yapın!

DONDURMA DİYETİ

Dondurmalı zayıflama diyeti bilinenin aksine şişmanların da dondurma yiyebileceğini söyleyen Dr. Koç: "Zayıflama diyetlerinde de dondurmalı mönüler hazırlıyoruz." diyor. Bünyeye göre ayda 4 kilo verdirebilecek dondurmalı diyet mönülerinden 1200 kalorilik olanı şöyle:

Sabah
Şekersiz çay
İki kibrit kutusu peynir
Bir dilim kepekli ekmek
Domates
Salatalık

Öğle
2 adet ızgara köfte
4 yemek kaşığı sebze yemeği
Salata
Bir çay bardağı yoğurt
Bir dilim kepekli ekmek

İkindi
100 gram dondurma
::: Akşam:
Bir kepçe çorba
2 adet biber dolma
Salata

Gece
Meyve (200gr)
Bir çay bardağı süt

ÇİN DİYETİ


YİNG TİPİ DİYETİ

Pazartesi

* Kahvaltı: Tarçınlı çay, 1 bardak pirinç sütü. 3 etimek.
* Öğle: Sebzeli pilav. Biraz kırmızı biber veya soya sosu ile tatlandırılmış tavada sebze.
* İkindi: 1 meyve.
* Akşam: Buharla pişirilmiş pilav ve safranlı dana eti. Fırında domates. 2-3 haşlanmış erik.

Salı

* Kahvaltı: 1 fincan çay. Müslili süt.
* Öğle: Haşlanmış soya fasulyesi, havuç ve mısırlı salata. 1 haşlanmış elma.
* İkindi: 1 meyve.
* Akşam: Buharda pişmiş pilav ve fırında balık. Buharda pişmiş sebze.

Çarşamba

* Kahvaltı: Sütlü kahve. 2 dilim kepekli ekmek.
* Öğle: Bezelyeli pilav. 1 rafadan yumurta. Buharda pişmiş ıspanak. 1 haşlanmış meyve.
* İkindi: 1 bardak süt.
* Akşam: Curry'li tavuk veya karides. Karışık haşlanmış sebze. 1 meyve.

Perşembe

* Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 dilim ekmek ve 1 dilim ananas.
* Öğle: Kızarmış tavuk. Bularda pişmiş sebze ve salata.
* İkindi: 1 meyve
* Akşam: Soya soslu spaghetti. 1 dilim ızgara et.

Cuma

* Kahvaltı: 1 fincan kahve. 2 dilim kepek ekmeği, diyet bal.
* Öğle: 1 dilim ızgara et. Curry'li sebze haşlaması. 1 sandviç ekmeği.
* İkindi: 1 meyve.
* Akşam: Sebze çorbası. Fırında dil balığı. Meyve salatası.

Cumartesi

* Kahvaltı: 1 fincan çay. Müslili süt.
* Öğle: Curry'li tavuk. Meyve salatası.
* Akşam: Buharda pişmiş pilav. Baharatlı omlet. 1 meyve.

Pazar

* Kahvaltı: 1 fincan çay. 2 dilim kepek ekmeği. Diyet bal.
* Öğle: Taze soğanla pişirilmiş soyalı tavuk.
* Akşam: Buharda pişmiş domatesli pilav. Haşlanmış taze fasulye.

YANG TİPİ DİYETİ

Pazartesi

* Kahvaltı: 1 fincan yasemin çayı, 1 fincan Müslili süt.
* Öğle: 1 yumurta, domates, soya filizi ile hazırlanmış salata. Salatayı hafif soya sosu ve karabiberle tatlandırabilirsiniz. 1 sandviç ekmeği. 1 meyve.
* Akşam: Mantarlı pilav. Haşlanmış kuşkonmaz ve haşlanmış balık filato.

Salı

* Kahvaltı: 1 fincan kahve. 2 dilim etimek ve diyet bal.
* Öğle: Buharda pişirilmiş pilav. Tavada sarmısak, kırmızı biber ve soya sosu ile pişirilmiş ıspanak ve soya filizi.
* İkindi: 1 meyve suyu veya 1 meyve.
* Akşam: Mantı çorbası. Meyve salatası.

Çarşamba

* Kahvaltı: 1 fincan sütlü kahve. 1 dilim ekmek. 1 meyve.
* Öğle: Buharda pişirilmiş soya soslu pilav. Havuz rendesi.
* Akşam: Safranlı haşlanmış balık. Soya filizi ve domates salatası. 1 sandviç ekmeği.

Perşembe

* Kahvaltı: 1 fincan yasemin çayı. Müslili süt.
* Öğle: Bezelyeli ve soya soslu spaghetti. Müslili yoğurt.
* Akşam: Sebze çorbası. Buharda pişirilmiş tavşan eti.

Cuma

* Kahvaltı: 1 fincan çay. Müslili yoğurt.
* Öğle: Bezelye, domates ve biberle hazırlanmış soya soslu salata.
* Akşam: Mantı çorbası, Tavuk (göğüs eti), 1 meyve.

Cumartesi

* Kahvaltı: 1 fincan süt. 2 etimek. Diyet bal. 1 bardak meyve suyu.
* Öğle: Mantarlı pilav. Buharda pişirilmiş sebze.
* Akşam: Mantı çorbası, Tavuk (göğüs eti). 1 meyve.

Pazar

* Kahvaltı: 1 fincan kahve. 2 etimek. Diyet bal. 1 meyve.
* Öğle: Buharda pişirilmiş sebzeli pilav. Mantarlı dil balığı fileto.
* Akşam: Sebze çorbası. Buharda pişirilmiş kuşkonmaz ve tavuk (göğüs eti).

DOMATES DİYETİ

Hedef: Haftada 3 kilo
Günlük kalori: 1400 Kcal

Bütün bir yıl boyunca hiç durmadan çalışıp didindiniz. Eeee, güzel bri tatili de hakettiniz doğrusu! Tatil keyfini yaşamak, yaz mevsiminin nimetlerinden yararlanmak son derece keyifli de, ya fazla kilolarınız?

Bırakın kara kara düşünmeyi ve hemen kollarınızı sıvayın. Yazın hazine sebzelerinden biri olan domates ile yapacağınız diyetle hem formunuza kavuşun hem de içeriğindeki 'Crotinoide' ile cildiniz güçlensin.

Ne sağlıyor?
A vitamini ve potasyum yönünden zengin olan domatesin içindeki asitler cildi sıkılaştırıyor. Ayrıca içeridiği likopen, destek dokuyu oluşturan kolajenin yıkımını, dolayısıyla cildin yaşlanmasını hızlandıran serbest radikalleri bloke ediyor.

1.GÜN

Sabah: Domatesli ve yumurtalı çavdar ekmeği (1 dilim çavdar ekmeğinin üzerine birkaç yaprak marul, dilimlenmiş 1 domates ve 1 yumurtayı yerleştirin. Tuz, kırmızı biber ve fesleğenle tadlandırın)
Kuşluk: 3 kayısı, domates-mix içeceği (1 portakalın suyunu 100 ml saf domates suyu ve 1 yemek kaşığı limon suyuyla karıştırın, tuzlayın ve biberleyin. İsterseniz içine buz katarak bir bardağa boşaltın.)
Öğle:Ege Salatası (Marulları dizin, rezeneyi dilimleyin. Ceviz, tulum peyniri ve 100 gr dilimlenmiş domates ekleyin. 1'er tatlı kaşığı zeytinyağı ve kapari, 2 yemek kaşığı sirke ve tuzla tatlandırın.)
İkindi:1 şeftali, Domates-mix içeceği(1 portakalın suyunu 100 ml saf domates suyu ve 1 yemek kaşığı limon suyuyla karıştırın, tuzlayın ve biberleyin. İsterseniz içine buz katarak bir bardağa boşaltın)
Akşam:Domates soslu ravioli (sos için: 1 diş sarımsak, 1 soğan, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, dilimlenmiş 3 kurutulmuş domates ve ½ tatlı kaşığı taze kekik, 250 gr domates ve sebze suyu)